A gombócokhoz:
- 500 g zsírszegény túró
- 150 g zabpehely (vagy zabkorpával is mixelhető fele-fele, egyéb tetszőleges arányban)
- 2 tojás (érdemes próbálkozni a tojássárgák csökkentett arányú felhasználásával…)
- 1-2 ek folyékony édesítő
- fél citrom
- 1 adag vaníliás fehérjepor
Elkészítés:A morzsázáshoz, öntet készítéshez pedig nem árt beszerezni:Némi apróbb szemű zabpehely, vagy esetleg darált dió, mák, mogyoró – ki mire izgul rá jobban :)
Még egy adag proteinpor
Kevés tej vagy joghurtA túrót összekavarjuk a zabpehellyel, zabkorpával, tojásokkal, édesítővel, fehérjeporral, minden jóval és persze a reszelt citromhéjjal, és annak kifacsart levével. Érdemes egy óráig nyugton hagyni, hűtőben tárolni, hogy szépen összeálljon. Ha eljött az idő, vizes kézzel gombócokat formálunk, és beledobáljuk a forrásban lévő vízbe. Türelmes kivárás után a felbukkanó gombócokat ki lehet kapdosni, és mindenféle jó dologban meghempergetni.Egy kis EXTRA:Olaj nélkül pirítsunk meg apróbb szemű zabpelyhet egy teflonos serpenyőben pár perc alatt, és ebbe forgassuk bele a gombócainkat. Szintén baromi jó ötlet durvára darált dió, mák vagy hasonló finomságokba belehempergetni. És persze, elengedhetetlen záró mozzanata a gombóckészítésnek a megfelelő öntet készítése. Tejfölt kizárva a versenyből, vagy nagyon max 12%-os, inkább vaníliás vagy bármilyen más kedvelt fehérjeporodból-kevés tejes (esetleg joghurtos) szószt kutyulhatunk.